23 Aralık 2015 Çarşamba

Gürcistan Batum...

Ve Gürcistan-Batum…

İstanbul Sabiha Gökçen’den Trabzon’a 1,5 saatlik uçuş ardından Trabzon- Batum otobüsleriyle  (Ulusoy-20TL) 3 saat sonra Sarp sınır kapısındayız. Öncelikle pasaport varsa sınırdan pasaportla, yoksa nüfus cüzdanı ile yurtdışı çıkış harcı ödeyerek  (her hâlükârda 15tl) Batum a giriş yapıyoruz. Hemen sınırda bulunan taksi(20 LARİ) veya dolmuş (kişi başı1,5 LARİ) lerle merkeze geçiyoruz.


Sınırda(1 TL = 0,70 LARİ) bulunan Exchange’ler merkeze(1 TL = 0,82 LARİ) göre daha pahalı orada sadece taksi ve dolmuş parası kadar para çevirip merkezde geri kalanını çevirebilirsiniz.
Batum merkezde iniyoruz başlangıçta ne yöne gideceğimizi şaşırmış olsakta sınırda turist info ofisinden almış olduğumuz harita ile öncelikle otele gitme çabasına başladık lakin sokak isimlerinin başında bulunan S, Z gibi harflere dikkat tekrar tekrar aynı sokaklara gelme olasılığınız varJ Oteli bulmaya çalışırken aslında batumun 1/3 ünü görmüş olmamızda cabası… 
Batum Gezi Haritası
Batumi Trip Map
Batum Paraları
Batumi Coins


Hotel Mireosi


Neyse ki oteli bulduk..
Önceden ayarlamış olduğumuz Hotel Mireosi güzel ferah temiz sakin eğlencenin cafelerin merkezinde.  Odası ise koskocaman o yüzden ısınmada sıkıntı oldu. Eşyalarımızı yerleştirir yerleştirmez hemen fotoğraf makinemizi alıp kendimizi sokaklara attık.
Otelimizden 50 metre ileride kendimizi deniz kenarında buluyoruz. Sağımızda kalan Chacha Tower Türkiye’deki İZMİR saat kulesinin kopyası gibi duruyor ama akşam sürekli renk değiştirmesi çok güzel. Oradan Sola doğru giderken Dönme Dolap (Ferris Wheel) koskocaman renkli renkli ışıklarıyla eğlence diyarı , Alfabe Kulesi Gürcü alfabesinden oluşan şehri izleyebilmek amacıyla yapılmış restaurant  ve Aşk Heykeli (Ali ve Nino Heykeli) nin eşsiz rengârenkleriyle görüyoruz. Aşk Heykeli belirli sürelerle hareket ediyor fakat biz hep iç içe geçmiş haline denk geldik:)

Saat Kulesi
Chacha Tower
Saat Kulesi
Saat Kulesi



Biraz daha ilerleyerek Batum Sahiline vardık sakin güzel yeşilin ve mavinin arasındaki kumsalın kahverengi uyumu  sahilde bulunan aşk eserleriyle sanki bu şehir aşk şehriymiş havasıyla birleşip bize güzel bir ortam sunmaya doyamıyor.


Karnımız kurt gibi acıkınca hemen sahilden içeriye doğru girip var olan birçok yemek mekanlarından WI-FI olan bir yere girerek Gürcü Pidesi(hachapuri-4 LARİ) olan yöresel menüsünden yedik çok lezzetliydi:)
Hachapuri
Hachapuri
Karnımız güzelce doyduktan sonra akşam yürüyüşüne çıktık şehirde bir çok casino mevcut ama oturup kahve içebileceğimiz yerler sınırlı… Şehirde hem sağ hem sol tarafta direksiyonu olan ve ön tamponu kaldırıma vurmaktan dolayı olmayan araçlar çokça:)
Unutmadan söyleyeyim Batum'da insanlar tek yanaktan öpüşerek selamlaşıyorlar sakın iki yanak hatta üç denemeyin:) 

Ters Bina

Bu yorgunluğun üstüne otelimizin yakınında (Kutaisi Street)  bulunan kafede çok şükür kahve (1 Lari) içip yorgunluğumuz atma şerefine eriştik ve ardından otelimize girip ertesi güne dinç kalkma niyetiyle  mışıl mışıl(üşüyerek) uyudukJ




Shemoikhede Restaurant
Sabah kalkar kalkmaz otelimizin yanında bulunan Shemoikhede Restaurant'da  afili bir kahvaltı yaptık. Omlet yanında domates salata ve patates kızartması, koskocaman Hınkel(Gürcü Mantısı) , leziz nefes açan çorbası ve mis kokulu peynir eritmesiyle oluşan masamızda bulunan her şeyi tükettik. Çayını es geçmemek lazım poşette olan çayları beze koymuşlar değişik bir hava katmıştı ama tadı demleme çaya çok yakındı. 







Kahvaltımızın ardından Avrupa Meydanı na gittik güneşinde etkiyle ortam cıvıl cıvıldı. Aynı zamanda altın koyun postu ile Medea Heykelide burada olup birçok havuz fiskıyeleride mevcut:)
Avrupa Meydanının yakında bulunan Tiyatro meydanıda görülmeye değer  ve tabiî ki yakınındaki opera binasıda ama biz gittiğimizde restorasyon çalışması olduğundan ancak binaların dışına bakabildik.

Medea HeykeliAvrupa Meydanı

Buralarda bol bol foto çekilmenin ardından şehrin tamamını görebilmek için teleferiğe gittik  sahil yolundan sağa doğru yürüyünce önümüze çıkmakta. Teleferikle çıkarken şehrin tüm detaylarını görebiliyorsun zirveye çıktığında seni bir cafe karşılıyor ve orada oturabilir ve sınırsız internetten ücretsiz olarak faydalanabilirsin. Teleferikle çıkış dönüş:21 dk 5 Lari




Teleferikten indikten sonra ara sokaklara yürüyerek  Piazza meydanına gidiyoruz meydanda bulunan cafeler ve yapılan mimariyle görmemiz gereken yerdi.  Yolda giderken yeri sormaya kalkıştığımızda ingilizce konuştuğumuz bize Türkçe cevap veriyor Türkçe konuştuğumuz gürcüce ama bir şekilde anlaşılıyor:)

Piazza Meydanı


Buradan artık ayrılma vakti gelmişti ama meşhur olan gürcü şarabından almadan olmazdı teleferikten iner inmez yolun karşı solunda bulunan süpermarkette şaraplar mevcut olup deneyip alabiliyorsunuz:) Dönüş yerimiz olan sarp sınır kapısına bu yorgunlukla dolmuş yerine bu sefer taksiye binelim dedik taksiciler accaip ketum 20lari ye sınıra götürüyorlar ve hepsi aynı ama taksiler çok eski bazıları çok karanlık iyi olanı bulmanız mucize:) bindiğimiz taksicide çok çenebazdı ama güzel bir yolculuktu onun için dolmuşla 15 dk gittiğimiz yolu taksiyle 45 dk gitmiş olduğumuzda tuhaflıktı:P (20151117)
Batum



Batum turumuz böylelikle bitmiş oldu.
http://meltemakci.blogspot.com.tr/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder